Cinci jocuri video care explică perfect situația din Grecia

Zilele astea, pe bună dreptate, toată lumea e interesată de situația din Grecia. De asta s-au scris mii de articole care încearcă să explice cum au ajuns elenii în postura de a datora mai mulți bani decât știu să numere. Din păcate, e complicat și plictisitor să distingi între textele utile și cele de umplutură. O variantă mult mai plăcută pentru a te familiariza cu criza de la Atena ar fi o colecție de jocuri video pe tema asta. Până la urmă, suntem în 2015 și jocurile video au evoluat uimitor, simulând la perfecție realitatea. Nu-i așa că ți-ar plăcea să stai în fotoliul tău, în fața monitorului, și să pierzi două-trei zile cu jocuri care să-ți explice cum e treaba cu grecii? Mie da.

Și tocmai de asta, am creat o listă cu jocuri video despre Grecia, care nu s-au făcut și probabil că nu se vor face niciodată.

The Sims – Greek Version

O extensie a jocului original The Sims. Este concentrat în jurul personajelor, iar jucătorul controlează fiecare aspect al vieții acestora. În Greek Version, poți manevra doar simși greci (orice nume le dai, vor primi un “os” la sfârșit), care, spre deosebire de cei normali, au o serie de trăsături speciale: înclinație spre lene și somn, capacitatea incredibilă de a trișa și personalitate de scandalagiii. Aspirația supremă a simsului grec este să primească bani pe care nu-i merită. Obiectivul jocului pare simplu: să-l determini pe simsul grec să se ridice din pat. Este, însă, o misiune aproape imposibilă, așa că pentru a performa la acest joc trebuie să vă înarmați cu răbdare. Simsul grec este creat să nu asculte de nimeni, să ignore toate comenzile pe care i le dai și să te șantajeze cu ce poate. Ca să-i captezi atenția, trebuie să-i aduci mâncarea la pat, să-i cumperi țigări și să-i bagi bani în buzunarul de la pijama. După ce ai reușit să-l ridici din pat, urmează ultimul nivel, la care nu ajunge nimeni, fiind mai mult o glumă a producătorilor: trebuie să-l convingi pe simsul grec să se angajeze.

Who wants to be a Millionaire? – Greek Version

În acest joc, ești un concurent grec care participă la celebrul show “Who wants to be a Millionaire?”. Un Ianțu îți adresează întrebări de cultură generală, iar tu trebuie să alegi una din cele patru variante de răspuns. Deosebirea față de jocul clasic este că, în versiunea greacă, nu contează ce răspuns dai, pentru că oricum câștigi. Da, pare neverosimil, însă este adevărat. De exemplu, dacă întrebarea este “Care este capitala Greciei?”, tu o să primești bani indiferent dacă răspunsul tău este Salonic sau Atena. Și așa e tot jocul, până când ajungi la ultima întrebare, care valorează 1,6 miliarde de dolari. După ce câștigi suma asta, ai opțiunea specială să-l bați pe Ianțu și să-i furi hainele. Practic, orice ai face, în versiunea greacă a jocului câștigi, chiar dacă ești bâtă și habar n-ai ce te întreabă ăla acolo. O să te umpli de bani virtuali, fără să faci efectiv nimic.

Drinking Coffee in Creta

Jocul simulează la perfecție experiența vieții văzută din perspectiva unui grec. Ești un elen normal, care se trezește la 11-12, după care se duce să-și omoare vremea pe o terasă din insula Creta. Tot ce trebuie să faci este să stai acolo toată ziua și să bei cafele. Cât mai multe cafele. Asta-i tot. Pentru fiecare cafea băută, primești puncte. Nivelele superioare sunt groaznic de complicate; vei realiza că nu poți ține pasul cu ceilalți greci de la terasă. Ți se va face rău de la atâtea cafele, vei vomita, asta în timp ce grecoteii vor continua să stea lipiți de scaun și să consume, fără să aibă nici pe dracu’.

GTA Athens City

Un mod al GTA clasic, GTA Athens City îți oferă posibilitatea să trăiești ca un grec de rând pe străzile orașului Atena. Nu ai niciun scop precis, trebuie doar să faci ce face orice grec normal. Te plimbi toată ziua dintr-un loc în altul, te bați cu poliția, mai incendiezi câte o clădire, arunci cocktailuri Molotov în mulțime sau spargi magazine. În general, ești orientat spre proteste de orice fel și greve generale. În timp ce faci asta, împrumuți bani de la un tip din străinătate, ca să poți supraviețui. Partea mișto este că tipul e fraier și nu trebuie să-i înapoiezi niciun șfanț din ce ai luat de la el. Iei banul și trăiești ca un elen adevărat. Practic, singurul lucru pe care nu-l poți face în GTA Athens City este să-ți iei o slujbă. În rest, dezvoltatorii ne asigură că nu există nicio limită, mai ales dacă e vorba de haos.

Get him to the Greek

În bunul spirit elen, jocul n-are legătură cu filmul cu același nume, ci doar îl împrumută. În acest joc minunat, intri în pielea unui patron grec care încearcă să angajeze niște muncitori. Jocul e dificil, pentru că patronul se lovește de refuzurile agresive ale conaționalilor săi. Chiar dacă o să oferi salarii atractive și diverse bonusuri, te vei lovi de grecii care nu vor să ia jobul. Cei mai mulți vor spune “No, Sir!”, motivând că ei vor să fie manageri. Unii greci chiar vor deveni violenți că le propui lor să muncească, așa că tu, ca patron, va trebui să investești în bodyguarzi care să te asigure că nu vei fi caftit și linșat. În cele din urmă, te vei orienta spre angajați din afara granițelor, din Bulgaria, Albania, Turcia sau România. Goal-ul este să îți înflorești afacerea, iar la sfârșit să te aperi de furia grecilor de rând, care vor să o incendieze și să te jupoaie de viu.

Leave a Reply