Cum vor arăta ofertele turistice în viitorul apropiat

Lumea se schimbă, deci și nevoile turistului se modifică. În zilele noastre, e tot mai evident că oamenii au nevoie de validare pe rețelele de socializare, chiar mai mult, poate, decât au nevoie de confort. Azi, un concediu ideal nu mai înseamnă ce însemna pe vremuri pentru părinții sau bunicii noștri. Știi, poveștile alea învechite și semiromantice, când ei se retrăgeau într-un colțișor pitoresc, uitat de lume, și își pierdeau urma pentru câteva zile. Nu comunicau cu nimeni, se detașau de orașul gălăgios și se relaxau total, bâzâiți din când în când doar de ciripitul păsărelelor și adierea vântului. Ei, poveștile astea nu mai sunt de actualitate.

Acum, concediul ideal se măsoară în funcție de numărul de like-uri pe care le obții pe rețelele de socializare. Nu mai poți spune c-ai avut un concediu mișto, dacă oamenii nu văd efectiv asta. La propriu. Trebuie s-arăți prin fotografii, postate cât mai des și neapărat în timp real, că totul e minunat. Poze sau nu s-a întâmplat! Iar dacă vrei să fii profesionist, e musai să procedezi cu finețe și cu subtilitate, respectând anumite reguli (încă) nescrise. Adică, să pui foto doar în momentele cheie ale călătoriei: când pleci de acasă, când ajungi la aeroport, când ești pe drum spre hotel, apoi în fața hotelului, în recepția hotelului, în camera hotelului, pe balconul hotelului, pe plajă, cu un mojito pe plajă, cu o salată pe plajă și, în fine, cu tine zâmbind larg și strâmbându-te haios. Pe plajă.

Abia la sfârșitul sfârșitul vacanței, după ce contorizezi numărul de like-uri obținute la fotografiile postate și le compari cu cele ale colegului de birou, poți să estimezi corect dacă a fost sau nu un concediu de succes. Abia atunci știi dacă investiția a meritat ori ba. Când a dat like la poza aceea, cu tine în șlapi arătând spre plăcuța cu numele localității în care te-ai plimbat, până și cotoroanța de la marketing, atunci poți să fii mulțumit. Asta contează cel mai mult. OK, poate-ai avut parte de servicii proaste pe acolo. Poate ai făcut toxinfecție alimentară de la carnea expirată și ai contactat două boli de piele din cauza așternuturilor de la hotel. Sigur, nu-i plăcut, dar astea-s chestii secundare. Dacă a apăsat pe butonul de like până și amicul urâcios care nu ți-a apreciat niciodată vreun citat pe care l-ai distribuit, atunci poți să spui că a meritat fiecare bănuț cheltuit. Chiar dacă acum ai psoriazis.

ȘI CE URMEAZĂ?

Tocmai de asta, ofertele pentru vacanțe ale agențiilor de turism vor trebui să țină pasul cu moda. Să vină în întâmpinarea nevoilor clienților. Sunt convins că nu peste mult timp o să cauți sejururi de vis și-o să dai peste oferte dintr-astea:

CROAȚIA, INSULA KORCULA – LOCUL PERFECT CA SĂ IEI LIKE-URI CHIAR ȘI DIN PARTEA CELOR CARE NU TE SUPORTĂ! NIMENI NU O SĂ REZISTE TENTAȚIEI DE A-ȚI APRECIA SELFIE-URILE PE CARE O SĂ LE EFECTUEZI LA MALUL MĂRII ADRIATICE!

Sau:

COSTA DEL SOL, DESTINAȚIA IDEALĂ PENTRU CEI CARE VOR SĂ SE BUCURE DE CELE MAI FRUMOASE COMENTARII PE WALL-URILE LOR! DACĂ NU PRIMEȘTI CEL PUȚIN 48 DE COMENTARII LA POZELE FĂCUTE PE PLAJELE FINE DIN COSTA DEL SOL, NOI ÎȚI RETURNĂM 10% DIN SUMĂ!

Sau:

PETRECE VACANȚA DE VARĂ ÎN MAURITIUS! PEISAJELE MIRIFICE ÎI VOR FACE PE AMICII TĂI DE FACEBOOK SĂ TREMURE ȘI-ȚI VOR DA SHARE PÂNĂ ȘI LA SELFIE-URILE FĂCUTE ÎN RECEPȚIA RESORTULUI!

Sau, un pic mai agresiv, dar convingător:

CIRCUIT DE 7 ZILE ÎN BRAZILIA! TRAGE-TE ÎN POZĂ PE PLAJA DIN RIO ȘI NOI ÎȚI GARANTĂM CĂ CEI CARE TE URĂSC VOR LEȘINA CÂND VOR VEDEA CĂ AI STRÂNS MII DE LIKE-URI! LA FIECARE 1000 DE PRIETENI PE CARE-I AI, NOI GARANTĂM CEL PUȚIN 300 DE APRECIERI!*

________________________________________________________________________________

*Ofertă valabilă doar pentru cei care au publice postările de pe Facebook.

CUM VOR FI PRIMITE?

Sigur, chiar dacă agențiile de turism își vor respecta angajamentele, vor apărea și clienți nemulțumiți, care vor lăsa review-uri proaste și comentarii negative. Probabil că vor posta la greu ghinioniști de genul ăsta:

“Hei, X Tours, eu am plătit 560 de euro pentru cinci nopți și am avut parte de mâncare oribilă. A fost gustoasă, nu zic nu, problema e că arăta groaznic sau ceva, că iubita mea a fotografiat-o și n-a luat decât 33 de like-uri pe Facebook. Asta deși are profilul public și strânge regulat de la 80 de aprecieri în sus. Drept urmare, m-a părăsit!” – Ovidiu, 64 de ani.

Dar, până la urmă, astea vor fi doar excepții, pe ici-colo. Majoritatea turiștilor vor fi satisfăcuți de servicii și vor descrie experiența drept una pozitivă. Adică așa:

“Sunt foarte fericită că am ales oferta Y Tours pentru Halkidiki. Am făcut un selfie pe nisipul fierbinte, cu marea-n spatele meu, și-am obținut 2469 de like-uri, unele dintre ele de la prieteni cu care n-am interacționat niciodată. Mi s-a triplat numărul de followerși când m-am pozat în patul spațios din camera de hotel și nu cred că asta are vreo legătură cu faptul că eram goală :). Recomand din inimă Y Tour. Zilele următoare voi lansa și-un blog de turism, unde voi reveni cu amănunte” – Lavinia, 21 de ani.

Iar ție n-o să-ți rămână decât să te decizi dacă să mergi pe mâna celor de la X sau Y Tours. Bine, va mai fi și varianta aia primitivă: s-o arzi ca un moș și să te retragi câteva zile într-un locșor uitat de lume, unde nu bate internetul.

Leave a Reply